hello world!

Utrujenost po preboleli možganski kapi

Vsak izmed nas se kdaj počuti utrujeno lahko, da smo slabše spali ali je za nami naporen dan. Običajno se po počitku ali spanju počutimo bolje in utrujenost izgine.

Utrujenost po možganski kapi pa je drugačna, spremlja jo občutek nemoči in upada energije in ni nujno, da ti občutki s počitkom ali spanjem izginejo. Osebo lahko omejijo pri sodelovanju v vsakdanjih aktivnostih in otežijo proces rehabilitacije in okrevanja. Velikokrat utrujenost poslabša odnose z družinskimi člani in prijatelji, ki jo težko razumejo.

Točen vzrok pojava utrujenosti po možganski kapi ni povsem jasen. Lahko gre za kombinacijo različnih dejavnikov.

  • Fizični dejavniki

V prvih tednih in mesecih po možganski kapi poteka intenzivni rehabilitacijski proces, ki vključuje ponovno učenje izvedbe aktivnosti in izvajanja različnih vaj. To je za posameznika zelo utrujajoče zaradi mišične oslabelosti, slabše kondicije in zmanjšane gibljivosti. Izvedba vsakdanjih aktivnosti vzame veliko več energije kot pred možgansko kapjo, ko je bilo izvajanje spontano.

Kadar so vzrok fizični dejavniki se utrujenost poslabša proti koncu dneva in se s spanjem izboljša. Ko oseba pridobi na mišični moči, vzdržljivosti in kondiciji se tudi utrujenost zmanjša.

  • Psihološki dejavniki

Po preboleli možganski kapi se lahko pojavi tesnoba, depresija in čustvene spremembe, ki lahko privedejo do občutka utrujenosti. Oseba je ob tem težko motivirana za izvedbo aktivnosti. Pri tem morda spanje in počitek ne pomagata, utrujenost pa je prisotna tudi zjutraj.

  • Drugi dejavniki

Seveda so lahko vzrok utrujenosti tudi razni drugi dejavniki: slabo spanje, druga pridružena bolezenska stanja, bolečine v mišicah, glavobol, stranski učinki zdravil itd.

Utrujenost se lahko obvladuje, zato smo v nadaljevanju izpostavili par nasvetov kako si lahko pomagate.

  • Pogovor (O težavah se posvetujete s svojim nevrologom ali osebnim zdravnikom, da se izključijo druge zdravstvene težave. Zelo pomembno je, da se o utrujenosti pogovorite s svojimi bližnjimi, le tako vas bodo lahko razumeli).
  • Dajte si čas. Utrujenost lahko traja več mesecev po preboleli možganski kapi.
  • Pišite dnevnik, koliko stvari lahko opravite dnevno in katere vas utrudijo. To vam bo s časoma pokazalo napredek in pomagalo razumeti, koliko aktivnosti zmorete izvesti in kdaj se pojavi utrujenost.
  • Postavite si prioritete in cilje, ki jih boste lahko dosegli.
  • Naučite se najti pravilno razmerje med počitkom in aktivnostjo. Tudi majhne dejavnosti, kot so pogovor s prijatelji, gledanje TV, branje knjige, pojesti obrok hrane so lahko utrujajoče.
  • Ugotovite, koliko zmorete narediti čez dan in se tega držite (če dosežete 4 ure aktivnosti čez dan in pri tem niste preveč utrujeni je to prava mera za vas. V kolikor bi bilo to preveč, boste morali za tem več počivati ali kakšen dan odležati v postelji).
  • Prilagodite si aktivnosti (npr. oblačite se sede)
  • Pomembno je pridobiti na vzdržljivosti in moči, ampak z vajami ne pretiravajte. Poskusite z lažjimi vajami, kot je kratek sprehod ali kolesarjenje nekaj minut na sobnem kolesu. S časoma to časovno stopnjujte.
  • Proslavite svoje uspehe. Ne bodite osredotočeni samo na to česar ne zmorete izvesti, ampak se veselite za vse kar lahko ponovno izvajate.
  • Zdrava in redna prehrana.
  • Poiščite si podporo (npr. društvo po možganski kapi).

Utrujenost ima pomemben vpliv tudi pri vračanju nazaj na delovno mesto. V kolikor bi bile na delovnem mestu potrebne kakšne prilagoditve ali spremembe delovne prakse, vam lahko o tem svetuje delovni terapevt. Pomembno je, da si vzamete dovolj časa za okrevanje preden se vrnete nazaj na delovno mesto. Koristno je postopno vračanje, kot na primer 4 urni delovnik.

Viri:

Izdelava spletne strani Novastran.com