hello world!

Domače okolje v katerem se bo oseba z demenco počutila varno

Demenca pogosto povzroči slabo orientacijo v prostoru, kar privede do tega, da se oseba prične izgubljati in tavati.

Pogosto se zgodi, da se ne znajde več v svojem lastnem domu, išče stranišče, kopalnico, hrano in izhod. Svojega domačega okolja ne prepozna več, zato se prične pojavljati strah in iskanje tistega doma, ki se ga spomni iz otroštva. Potrebno je poskrbeti za okolje v katerem se bo počutila varno.

Stanovanje naj bo opremljeno tako, da se oseba z demenco v njem počuti udobno in prijetno (igra naj glasba, ki jo ima rada, nameščen naj bo udoben fotelj).

V vseh prostorih naj bo prižgana luč, vrata opremljena s simboli in napisi (npr. slika straniščne školjke in pod sliko napis stranišče). V kolikor pogosto išče izhod, vrata prelepimo s tapetami na katerih je naslikan motiv (omare, rože ali kaj podobnega). S tem preusmerimo njeno pozornost.

Čez dan osebo zaposlimo z aktivnostmi, ki jih še zmore početi in jih rada počne. Obudimo njene hobije (risanje, reševanje križank, razna ročna dela, izrezovanje, sestavljanje itd). Skupen čas lahko namenite tudi pogovoru in družabnim igram. Aktivnosti tekom dneva jo bodo utrudile in bo zvečer lažje zaspala.

Na enem mestu si shranite seznam oseb s telefonskimi številkami in naslovi, ki jih je oseba z demenco najpogosteje obiskovala. V primeru izginotja jih boste lahko poklicali.

Na vhodna vrata lahko namestite zvonček, ki ga boste slišali, če oseba zapusti stanovanje. Priporočljivo je, da ima oseba z demenco pri sebi svoje osebne podatke (npr. zapestnica z vgraviranimi podatki, kartonček z napisanimi osebnimi podatki, osebna izkaznica).

Stanovanje naj bo opremljeno s slikami sorodnikov. Skupaj poglejte albume ter ob slikah obujajte spomine iz preteklosti.

Osebi z demenco zmeraj odgovarjate na njena vprašanja, četudi se ponavljajo. Bodite potrpežljivi, spoštljivi in prijazni. Na ta način se bo počutila slišano, sprejeto, varno in domače. Rada bo v vaši družbi, zaupala vam bo in manj bo uhajala iz stanovanja.

Izdelava spletne strani Novastran.com