hello world!

Osebna higiena pri osebi z demenco

Demenca zmanjšuje samostojno izvedbo osnovnih življenjskih aktivnosti, kot so osebna higiena, hranjenje in oblačenje.

Na področje osebne higiene uvrščamo jutranje umivanje, higieno ustne votline, zob, umivanje rok, tuširanje, kopanje, higiena lasišča, manikura in pedikura. Izvedba teh aktivnosti za osebo z demenco ni zmeraj prijetna in lahko izzove nelagodje in agresijo.

Dobro je vedeti, kako osebo motivirati in jo pripraviti do tega, da te aktivnosti izvede s čim manj odpora. V nadaljevanju vam bomo predstavili nekaj koristnih nasvetov.

Pomembno je, da je pri izvedbi osebne higiene oseba z demenco čim dlje samostojna. Ne delamo namesto nje (ne umivamo je mi), ampak jo spodbujamo. K njej pristopamo počasi in potrpežljivo. Vzamemo si čas in ne hitimo. Nikoli ničesar ne počnemo na silo (če se upira, počakamo ali poskusimo čez nekaj časa).

Navodila naj bodo preprosta in razdeljena na korake. Najprej damo eno navodilo, šele ko to opravi, nadaljujemo z drugim (npr. pojdi do umivalnika in si umij obraz).

Dnevni red aktivnosti naj bo ustaljen in vedno v enakem zaporedju (npr. najprej uporaba toalete, umivanje rok, umivanje obraza itd.).

Oblačila in razni pripomočki naj bodo vedno zloženi na istem mestu. Oblačila zložimo na kup po vrstnem redu, kot se je oseba vajena oblačiti. Izbirajmo oblačila, ki so enostavna za oblačenje (lahki materiali, večji gumbi, zadrge in elastika). Če oseba čuti potrebo po slačenju, izberemo oblačila, ki se zapenjajo od zadaj.

Prostor za osebno higieno naj bo prijetno topel, saj starejše ljudi rado zebe. V kolikor se dogaja, da se oseba ob pogledu v ogledalo prestraši svoje podobe, ogledala odstranimo.

Zelo pomembno je zagotoviti varnost. V kopalnici lahko namestimo ročaje, na tla položimo nedrsečo podlogo in postavimo stol v kad ali tuš. Poskrbimo tudi za primerno obutev z nedrsečim podplatom.

Tukaj je navedenih nekaj osnovnih nasvetov za katere upamo, da vam bodo v pomoč. V kolikor se soočate s kakšno specifično težavo na tem področju in potrebujete več informacij, nam pišite.

 

 

 

 

 

 

Izdelava spletne strani Novastran.com