hello world!

Hranjenje pri osebi z demenco

Pri osebi z demenco se pogosto zgodi, da odklanja hrano, ker ne občuti lakote ali pozabi, da je že jedla. Oseba ne zna ali ne zmore uporabljati jedilnega pribora. Težave lahko ima tudi s požiranjem.

Tako kot pri drugih aktivnostih, je tudi pri hranjenju potrebno veliko potrpežljivosti.

V prostoru, ki je namenjen hranjenju, omejimo hrup in druge moteče dejavnike (TV, radio in telefon). Le ti odvračajo pozornost od hrane.

Na mizi naj bodo samo predmeti, ki jih potrebujemo za uživanje obroka. Poskrbimo, da obrok postrežemo v belih krožnikih s kontrastno barvno hrano. Krožnik naj bo zaščiten (vakuumska pritrditev ali nedrseča podloga) in pijača v kozarcu, ki se ne izliva. Postrežemo samo en obrok naenkrat.

Če je možno imejte skupne obroke. Osebo večkrat opomnite naj žveči in previdno požira. Pripravite jedi, ki jih ima rada, upoštevajte želje in navade.  Pripravite hrano, ki je ni težko prežvečiti in pogoltniti.

V kolikor oseba ne ve, kako uporabljati jedilni pribor, lahko uporabite tehniko » GLEJ MENE«. Primete žlico in pokažete osebi, kako naj je in kako naj uporablja pribor.

Če opazite, da oseba težje rokuje s priborom (tresoča roka) in ni sposobna z žlico pojesti juhe, lahko uporabi  pribor z odebeljenim ročajem. Prilagojen pribor lahko naredite sami ali pa ga kupite  v trgovini z medicinskimi pripomočki.

Ohranjajte samospoštovanje osebe z demenco in ji omogočite, da se prehranjuje samostojno, dokler je to sposobna.

V kolikor želite še več informacij ali nasvetov na to temo, nam pišite.

Izdelava spletne strani Novastran.com