hello world!

Zakaj so pomembne soročne aktivnosti po možganski kapi?

Osebe po možganski kapi pogosto slabše vključujejo prizadeto roko v vsakdanje aktivnosti, nekatere je sploh ne. Večino aktivnosti naredijo z boljšo roko, ki je hitrejša in spretnejša. Pogosto se to opazi v domačem okolju, kjer ni terapevta, ki ga spodbuja na vključevanje obeh rok, svojci pa so morda na to premalo pozorni. Še posebej je izrazito enoročno izvajanje pri osebah, ki so utrpele možgansko kap v desni hemisferi in je njihova slabša roka levica. Te osebe velikokrat zanemarjajo levo roko ter celotno levo polovico telesa, prav tako zanemarjajo predmete in dražljaje, ki prihajajo iz leve strani (neglekt). Zato je po prihodu iz bolnišnice ali zdravilišča zelo pomembno, da svojci opazujejo osebo pri izvajanju dnevnih aktivnosti in jo opomnijo tudi na vključevanje slabše roke. Priporočajo se soročne aktivnosti (bilateralne aktivnosti), ki vključujejo uporabo obeh rok. Oseba poskuša sama prijeti prizadeto roko in jo uporabiti ali pa ji pomagamo mi.

Soročne aktivnosti so pomembne za:
- izboljšanje gibljivosti in koordinacijo,
- preprečevanje spastičnosti,
- izboljšanje občutenja,
- preprečevanje nepravilnih vzorcev,
- večje zavedanje prizadete strani,
- izboljšanje telesne sheme (zaznavanje lastnega telesa).

Nekaj primerov bilateralnih aktivnosti v domačem okolju:
- valjanje z valjarjem,
- umivanje obraza z obema rokama,
- odpiranje zobne paste, kreme,
- gnetenje testa,
- igranje kart,
- podajanje žoge,
- pitje iz kozarca z držanjem obeh rok,
- rezanje s škarjami,
- zlaganje nogavic po parih...

Soročno pitje iz kozarca

Kadar oseba z roko ni aktivna in počiva, je pomemben pravilen položaj roke, zlasti med sedenjem in pri ležanju v postelji. S pravilnim položajem preprečimo bolečino, oteklino uda in spastičnost.
Med sedenjem je roka na mizici v invalidskem vozičku ali pa jo podložimo z blazino, nikakor pa ne sme viseti. Priporočljiv položaj je tudi takšen, da oseba sklene obe roki in z njima počiva, kot vidite na sliki spodaj.

 

 

Izdelava spletne strani Novastran.com