hello world!

6 nasvetov za lažjo komunikacijo pri osebi z demenco

Za osebo z demenco je značilno, da pogosto pripoveduje iste zgodbe in ponavlja ista vprašanja. Ne najde pravih besed, napačno poimenuje stvari in osebe. Govori o dogodkih, ki niso resnični. Dobro se spomni daljne preteklosti, ne spomni pa se dogajanja izpred nekaj ur.

V nadaljevanju si preberite nekaj osnovnih nasvetov za lažjo komunikacijo:

  1. Pri pogovoru z osebo z demenco poskrbite za mirno in prijetno ozračje. Odstranite vse moteče dejavnike (TV, radio in mobitel).
  2. Ko stopite v stik z osebo vedno povejte svoje ime. Tudi njo kličite z imenom ali vzdevkom, ki ga je vajena.
  3. Če je mogoče sedite nasproti nje in jo primite za roko. Vzpostavite očesni stik, bodite umirjeni in sproščeni. Bodite pozorni na vaš izraz na obrazu, saj se oseba z demenco odzivajo na obrazno mimiko. Delujte razumevajoče in izrazite skrb za njene težave. Spodbujajte smeh in  sproščenost.
  4. Govorite počasi in razločno. Stavki naj bodo kratki in preprosti. Uporabljajte vprašanja, ki zahtevajo odgovor »da« ali »ne«. Lahko si pomagate s slikami in albumi.
  5. Izbirajte znane vsebine pogovora in osebe z demenco ne prepričujte, da je njena trditev napačna.
  6. Ko govorne sposobnosti upadejo ne uporabljate več vprašanj, ki vsebujejo ZAKAJ. Oseba ne bo znala odgovoriti in jo lahko zaradi tega postavimo v neprijeten položaj.

Poleg zgoraj omenjenih nasvetov v komunikacijo vključite dotik, ki pomirja strah, razburjenje in čustvene težave.

Izdelava spletne strani Novastran.com